Imbir w doniczce




Imbir








Egzotyczne i aromatyczne korzenie imbiru coraz częściej goszczą w naszej kuchni. Zwykle wykorzystujemy je jako ciekawy dodatek do herbaty, ale czasami stosujemy również w postaci przyprawy, podnoszącej smak niektórych potraw. Korzenie imbiru możemy obecnie znaleźć niemal w każdym sklepie spożywczym, dlatego ich zdobycie nie stanowi większego problemu. Mimo to imbir możemy również uprawiać we własnym zakresie, o ile zapewnimy roślinie odpowiednie warunki do rozwoju.



Uprawa imbiru w doniczce

Imbir jest rośliną ciepłolubną i w naszym klimacie jego całoroczna uprawa w gruncie jest niemożliwa. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby uprawiać roślinę w doniczce.

 W tym celu musimy znaleźć w sklepie świeży, jędrny, niepomarszczony fragment kłącza imbiru, który ma co najmniej jedno, żywe, jasnozielone oczko.
 Po wypłukaniu w letniej, czystej wodzie, należy posadzić kłącze do niezbyt głębokiej, ale szerokiej doniczki (imbir rośnie bardziej wszerz niż w głąb), wypełnionej żyzną, dobrą ziemią kwitową.

Imbir najlepiej sadzić na przedwiośniu, przetrzymując doniczkę w pomieszczeniu o temperaturze 22–24 st. C. Ziemia w pojemniku z kłączem powinna być stale lekko wilgotna, ale nigdy mokra, gdyż korzenie mają tendencję do gnicia.


 Doniczkę należy ustawić w miejscu widnym, ale osłoniętym przed bezpośrednim słońcem. W takich warunkach, po około miesiącu, kłącze powinno wypuścić pierwsze kiełki.




Kiedy na zewnątrz temperatura ustabilizuje się na poziomie około 20 st. C i nocą nie będzie spadać poniżej 15 st. C, doniczkę z imbirem możemy wystawić na balkon lub do ogrodu. Przez całe lato w pojemniku z rosnącym imbirem należy systematycznie kontrolować wilgotność podłoża, gdyż nigdy nie powinno być ono ani suche, ani nadmiernie mokre. Pod koniec lata imbir zaczynie stopniowo zasuszać swoje liście, przygotowując się do jesienno-zimowego okresu spoczynku. 

W tym czasie kłącze można wykopać i po oczyszczeniu przechowywać w lodówce, wykorzystując do celów kulinarnych lub też pozostawić w doniczce, umieszczając do wiosny w pomieszczeniu o temperaturze około 10 st. C. 
W okresie spoczynku rośliny nie należy podlewać, gdyż w naturze jej cykl życiowy wygląda podobnie (pora deszczowa i pora sucha).



Właściwości imbiru


W naszej kuchni imbir lekarski jest rośliną stosunkowo nową, ale bardzo wartościową. W jego tkankach znajdują się liczne substancje aktywne, mające działanie przeciwzapalne, rozgrzewające i wzmacniające, wykorzystywane do łagodzenia objawów przeziębienia i grypy. Systematyczne spożywanie imbiru może również wpłynąć na poprawę krążenia, podwyższyć odporność, pozwolić obniżyć poziom złego cholesterolu, wspomóc pracę układu nerwowego i poprawić trawienie.


Za specyficzny aromat imbiru odpowiadają metabolity wtórne - terpenoidy zingiberen, cytral, a także gingerol.

 Wchodzą w skład olejków eterycznych imbiru.











Z pozdrowieniami :)

naturalna sowa






źródło:
http://www.wymarzonyogrod.pl/
https://www.youtube.com/watch?v=eHJQgLneI1Y&nohtml5=False


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Znaczenie jodu dla zachowania dobrego stanu zdrowia

Płyn Lugola

Niemożliwe / The Impossible (2012)