Zdrowie







Sól
Epsom




Naturalna sól Epsom, zwana również solą gorzką lub angielską. 
Bardzo wysokiej czystości. Jakość spożywcza, równoważna farmaceutycznej. 
Wyróżnia się unikalnymi właściwościami terapeutycznymi i prozdrowotnymi, co czyni ją niezastąpionym składnikiem pozwalającym dbać o zdrowie i urodę.
 Jest bogatym źródłem magnezu i siarki, dwóch koniecznych do prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastków.

Nazwa soli wzięła się od nazwy angielskiego kurortu pod Londynem.
 Dlatego nazywana jest również solą angielską, albo gorzką – od gorzkiego smaku. 
W rzeczywistości jest to czysta postać siarczanu magnezu.
 Jest to naturalny środek, który od dawna używany w wielu dolegliwościach, dla celów kosmetycznych i korzyści zdrowotnych, a także w domu i ogrodzie.

Wyglądem przypomina sól kuchenną, kolor biały, bez zapachu, zawartość czystego magnezu nie mniej niż 9,7%; zawartość czystej siarki nie mniej niż 12,9%. 
Wartość pH – średnio 6,44.

Podstawy działania soli Epsom

Sól Epsom od ponad 100 lat znajduje zastosowanie w medycynie i kosmetyce.
 Znakomite efekty dają kąpiele i okłady solankowe. 
Znajduje także zastosowanie w produkcji kremów, maści, szamponów do włosów, odżywek i wielu innych kosmetyków.

Za liczne funkcje biologiczne siarczanu magnezu odpowiada specyficzna budowa cząsteczki, jak i dwóch wchodzących w jej skład pierwiastków: magnezu i siarki.

Magnez jest niezbędny w wielu procesach enzymatycznych i wchodzi w skład ponad 300 enzymów, w tym odpowiedzialnych za wytwarzanie energii w komórkach.
Z tego właśnie powodu niedobór magnezu odbija się praktycznie na wszystkich organach, zwłaszcza tych, w których występuje duże zapotrzebowanie na energię, jak serce, mózg, mięśnie.

http://naturalnasowa.blogspot.de/p/zdrowie_11.html

Podobnie siarka jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania żywych komórek. 
Przy niedoborze siarki występuje nadmierne rogowacenie naskórka, łamliwość i wypadanie włosów, choroby paznokci, złe samopoczucie. 
Przynosi ona korzyści w różnych problemach skórnych, takich jak wyprysk, brodawki, łuszczyca, łupież. 
Dowiedziono, że siarka pomaga w leczeniu zapalania stawów i różnych form artretyzmu, w tym zwyrodnienia stawów, łuszczycowego zapalenia stawów czy reumatoidalnego zapalenia stawów. 
Popularnym sposobem leczenia siarką są kąpiele błotne, ale ten sam efekt można osiągnąć bez wyjazdu do sanatorium dzięki soli Epsom.

Prostym sposobem zastosowania soli Epsom jest kąpiel w ciepłej solance lub okłady solankowe. Zaabsorbowany przez skórę siarczan magnezu utrzymuje się we krwi 4 do 9 godzin i po tym czasie zostaje wydalony z moczem. 
Aby wydłużyć jego wchłanianie (i działanie) można pozostawić „zasoloną” wodę do wyschnięcia na skórze.

Jak używać soli Epsom


Kąpiel w solance
W przypadku osób dorosłych zazwyczaj stosuje się 1 – 2 filiżanki na wannę wody.
 Ilość ta zależy od wielkości wanny, temperatury wody, naszych preferencji.
 Jeśli czujemy dyskomfort, pojawia się nadpobudliwość lub drażliwość oznacza to, że soli jest za dużo. Dlatego najlepiej zaczynać od jednej łyżki i później stopniowo zwiększyć.
 Sól należy rozpuścić w gorącej wodzie a następnie uzupełnić wannę ciepłą wodą do wysokości talii. 
Kąpiel w solance dla większości ludzi jest bardzo kojąca, dlatego jest dobra przed snem. 
Moczyć się 15 – 20 minut.
 Do wody można dodać kilka kropli naturalnego olejku eterycznego dla aromaterapii lub przyjemnego nastroju. 
Jeśli kąpiel ma być dla zdrowia olejek eteryczny powinien być prawdziwy a nie zamiennik.
 Nie należy używać mydła i detergentów. 
Jeśli po kąpieli skóra jest zbyt sucha należy użyć olejku lub mleczka do ciała.
 Należy uważać, aby nie pić wody, bo to może powodować rozwolnienie lub biegunkę.


Solanka do moczenia stóp
Do miski z ciepła wodą dodaj pół filiżanki soli. 
Trzymaj nogi przez 20 - 30 minut.
 Możesz dodać do wody 1-2 krople olejków eterycznych o działaniu przeciwgrzybiczym i przeciwbakteryjnym, np. drzewa herbacianego, cytrynowego, mięty pieprzowej. 
Dodanie olejku miętowego powoduje przyjemne uczucie ochłodzenia.


Kompresy
Zamiast moczenia w niektórych sytuacjach wygodniejsze może okazać się wykonanie kompresu z solanki. Należy rozpuścić 2 szklanki soli w gorącej wodzie.
 Następnie zmoczyć czystą gazę i nałożyć na miejsce wymagające zabiegu.


Masaż gąbką
Połącz 1 część soli z 4 częściami wody. Zamocz gąbkę w roztworze i masuj ciało.


Mgiełka z solanką

Wymieszaj sól z czystą przegotowaną wodą pół na pół, przelej do butelki z atomizerem.

Olejek z solą Epsom

Dokładnie wymieszaj 3 łyżki przegotowanej wody i 4 łyżki soli z 12 łyżkami oleju makadamia, z orzechów laskowych lub innego.
Ilość soli w recepcie można dostosować do swoich potrzeb.

Domowej roboty krem z solą Epsom
Komercyjne kremy z solą Epsom mogą być bardzo drogie, ale co stoi na przeszkodzie aby taki krem sobie samemu zrobić? 

Wymieszaj trzy łyżeczki soli z jedną łyżeczką wody destylowanej (lub przegotowanej), podgrzej mieszając do całkowitego rozpuszczenia soli. 
W razie potrzeby można dodać więcej wody. 
Następnie solankę należy dodać do dowolnej bazy.
 Bazą może być zwykły tani krem. Powyższa ilość solanki wystarcza na 120 ml kremu. 
Spróbuj dodać również soli Epsom do innych produktów, np. szamponu do włosów.

Uwaga! Sól może powodować utratę konsystencji (rozwodnienie) kosmetyku, dlatego należy wykonać próbę na małej ilości kremu.



Przykłady użycia


Zdrowie

Zwichnięcia, stłuczenia, ukąszenia owadów, zapalenie stawów, opuchlizna, bolesność stawów i mięśni: Dla zmniejszenia bólu i obrzęku należy moczyć obolałe miejsca ciała w ciepłej solance lub wykonać ciepły kompres.

Grzybica stóp: Moczyć stopy w solance.
 Przy grzybicy paznokci należy moczyć paznokcie trzy razy dziennie w ciepłej wodzie z garścią soli.

Dna moczanowa (podagra):
Jest to schorzenie, które najczęściej atakuje staw dużego palca u nogi, powodując opuchliznę i niezwykle ostry ból.
 Do miski z ciepłą wodą dodać 2 – 3 łyżki soli i moczyć nogę przez pół godziny.

Dla urody

Oczyszczający peeling ciała:
 Garść soli wymieszaj z łyżką olejku do masażu lub oliwy, następnie stojąc w wannie lub pod prysznicem masuj wilgotną skórę, od góry do dołu.
 Po czym dokładnie spłukać.

Peeling twarzy: 
Wymieszaj pół łyżeczki soli z niewielką ilością kremu lub łagodnym olejkiem. 
Delikatnie masować skórę, następnie spłukać wodą.

Usuwanie zaskórników:
 Do połowy szklanki gorącej wody dodaj łyżeczkę soli i 3 krople jodyny.
 Stosuj na zaskórniki przy użyciu wacika.

Nieprzyjemny zapach stóp:
 mocz stopy w misce z ciepłą solanką przez 10 minut.

Usuwanie lakieru z włosów:
 Do 4 litrów wody dodaj 1 szklankę soku z cytryny i 1 filiżankę soli Epsom.
 Przykryj naczynie i odstaw na 24 godziny.
 Następnego dnia nanieś miksturę na suche włosy. 
Zaczekaj 20 minut i umyj włosy szamponem.

Zwiększenie objętości włosów:
 Wymieszaj w kubku równie części soli i odżywki do włosów. 
Wstaw kubek do gorącej wody aby podgrzać miksturę i łatwiej rozpuścić sól.
 Następnie wmasuj we włosy.
 Po 20 minutach dokładnie spłucz.

Dom i ogród

Środek do czyszczenia płytek:
 Wymieszaj równe części soli i płynu do mycia naczyń. 
Używaj jak mleczka do czyszczenia.


Zapora na ślimaki:
Rozsyp sól w miejscach, które mają ślimaki omijać.

Środek do mycia rąk:
Wymieszaj sól z oliwką. 
Używaj do skutecznego mycia rąk.

Nawożenie roślin doniczkowych:
 
Dodaj łyżkę soli na 2 litry wody. 
Użyj do podlewania kwiatów raz w tygodniu.

Utrzymanie zielonego trawnika:
 Magnez jako kluczowy element chlorofilu jest składnikiem odżywczym, który zapobiega żółknięciu liści i utraty zielonego koloru. 
Stosuje się 1 łyżkę soli na 2 litry wody, którą należy podlewać trawnik.

Środek owadobójczy:
 
Sól Epsom jest ekologicznym środkiem, za pomocą którego można zwalczać szkodniki atakujące rośliny balkonowe i w ogrodzie.







źródło:http://zielonyklub.pl/sol-epsom.html







***





MAGNEZ - KRÓL ŻYCIA







Jak uzupełniać braki, czego unikać

prof. dr hab. Alfreda Graczyk, kierownik Pracowni Biochemii i Spektroskopii w Instytucie Optoelektroniki Wojskowej Akademii Technicznej w Warszawie

Magnez, zaliczany do najcenniejszych biopierwiastków, pełni w ludzkim organizmie wyjątkową rolę. Bierze udział w przebiegu fotosyntezy, uczestniczy w ważnych reakcjach enzymatycznych. Aktywuje, jak dotychczas udało się ustalić, ponad 320 enzymów.
 Coraz lepsze metody badań analitycznych umożliwią zapewne odkrycie nowych właściwości tego niezwykłego pierwiastka który, jak mówił prof. Julian Aleksandrowicz, jest „królem życia“.

W organizmie dorosłego człowieka znajduje się średnio 24-35 g magnezu (około 0,05 proc. wagi naszego ciała), 
z tego w kościach ponad 60 proc., w mięśniach szkieletowych ok. 29 proc., w tkankach miękkich - mózgu, serca i wątroby - ok. 10 proc., 
a w płynach międzykomórkowych ok. 1 proc.
 Zawartość magnezu w krwinkach czerwonych (erytrocytach) jest 3 razy większa niż w osoczu. Magnez posiada własności strukturotwórcze, bierze udział w konstrukcji błon komórkowych i innych elementów tkanek.
 Ten wyjątkowy pierwiastek jest czynnikiem wzrostu, decyduje o wydolności naszych układów: kostnego, nerwowego, trawiennego, krążenia, zwalcza miażdżycę, procesy starzenia się, wzmacnia mechanizmy obronne organizmu i jego podatność na powstanie nowotworów. 
Odgrywa też dużą rolę w syntezie kwasów tłuszczowych (np. otyłość może być skutkiem niedoboru magnezu). Działa stabilizująco na układ nerwowy, odpręża, uspokaja, dzięki czemu nasz mózg może pracować wydajniej.
 Wykazuje działanie rozkurczające mięśnie, zmniejszające ciśnienie krwi, znoszące arytmię serca, a także przeciwdziała nadkrzepliwości krwi, czy tworzeniu się kamieni nerkowych.

Magnez jest nam potrzebny od urodzenia aż do śmierci.
Już na etapie ciąży może warunkować jej przebieg. Niedobór tego pierwiastka u kobiety zachodzącej w ciążę prowadzi często do tzw. nadskurczliwości macicy i poronienia. Świadomie planowane macierzyństwo powinno więc dotyczyć m.in. dobrej suplementacji magnezu na trzy, cztery miesiące przed zajściem w ciążę. 

W Wielkiej Brytanii np. funkcjonują kliniki, do których zgłaszają się pary rodzicielskie, aby zbadać poziom różnych biopierwiastków w organizmie. Zarówno przyszła matka, jak i ojciec otrzymują wskazówki jak powinni uzupełnić braki (oboje). 
Dzięki temu ciąża może być donoszona, a dziecko po urodzeniu nie cierpi na brak apetytu, dobrze śpi, nie jest płaczliwe. Niedobór magnezu u noworodka może być przyczyną syndromu „nagłej śmierci łóżeczkowej“.

W ekstremalnych przypadkach niedobór magnezu może prowadzić do nagłej śmierci. 
Jeśli w następstwie silnego stresu dochodzi do znacznego ubytku magnezu (poprzez mechanizm wydzielania amin biogennych w mózgu) występuje skurcz mięśni, w tym mięśnia sercowego, następuje proces niedotlenienia i serce przestaje funkcjonować. Są to zdarzenia sporadyczne, ale dotyczące również ludzi młodych.

Gdy brakuje magnezu

Magnez, to jeden z biopierwiastków, którego większość z nas ma w organizmie zbyt mało. Znaczne niedobory obserwuje się szczególnie u młodzieży w wieku szkolnym i ludzi starszych. 
Zbyt niski poziom tego pierwiastka może być przyczyną wielu niepowodzeń szkolnych, związanych zarówno z obniżeniem wyników w nauce, jak i niewłaściwym zachowaniu wynikającym z nadpobudliwości psychoruchowej, nadagresywności, obniżonej koncentracji i zdolności do przyswajania wiedzy.
 Niedobór magnezu powstaje m.in. na skutek: szybkich kuracji odchudzających; długotrwałego zażywania leków; przedłużających się sytuacji stresowych, przepracowania, złej atmosfery w domu lub w pracy; stosowania używek - alkoholu, kawy, środków odurzających, anabolików, niektórych lekarstw (antybiotyki, cytostatyki, leki uspokajające i psychotropowe, leki nasenne, doustne środki antykoncepcyjne) oraz tzw. używki energetyzujące.
Objawami niedoboru magnezu mogą być np.: skurcze mięśni łydek; drżenie powiek; bolesny przebieg menstruacyjny; problemy z zaśnięciem; migrena; apatia, brak koncentracji i trudności zapamiętywania. Na niedobory magnezu szczególnie podatne są dzieci, młodzież szkolna, osoby starsze, sportowcy, ludzie ciężko pracujący fizycznie (obfite pocenie się i utrata magnezu przez skórę) oraz ludzie przebywający w bardzo gorącym klimacie.

Ciągły niedobór magnezu generuje procesy chorobowe, np. osteoporozę. 
W kościach zdrowego człowieka, w ok. 60 procentach zbudowanych z wapnia, którego przyswajanie jest zależne od witaminy D3, a synteza tej witaminy jest magnezozależna, powstają ubytki.

Magnez należy do pierwiastków słabo przyswajalnych. Z pokarmów wchłania się go zaledwie 15-40 proc. Przyswajalność z pożywienia ograniczają m.in.: kwas fitynowy, szczawiowy (jarzyny i otręby zbóż), fosforowy (ryby), wolne nasycone kwasy tłuszczowe (tłuste mięsa i tłusty nabiał). Związki te tworzą z magnezem trwałe połączenia chemiczne, które uniemożliwiają połączenie jonu magnezowego z aminokwasami i jego transfer do krwiobiegu. 

Dzienne zapotrzebowanie

na magnez wynosi: dla dzieci do 6. miesiąca życia około 50 mg/24 godz.; dla dzieci do 1. roku życia około 70 mg; dla dzieci do 10 lat 150-250 mg; dla młodzieży 6-10 mg/kg wagi ciała. Dla ludzi pracujących w warunkach ekstremalnych, np. wykonujących duży wysiłek w wysokiej temperaturze, zapotrzebowanie na magnez może się zwiększać do 15-20 mg/kg wagi ciała. Dla matek ciężarnych i karmiących zapotrzebowanie na magnez waha się od 450-600 mg/24 godziny.

Największe ilości tego pierwiastka występują we wszystkich orzechach, nasionach, mąkach z pełnego przemiału, w soi, nie oczyszczonym ryżu, kaszach, suszonych owocach, dużo magnezu jest również w świeżych warzywach, a śladowe ilości w mięsie i mleku.

W przypadkach zwiększonego zapotrzebowania (m.in. ciąża, ciężka praca fizyczna, długotrwały wysiłek umysłowy) wskazane jest uzupełnienie diety preparatami suplementującymi.


Na rynku mamy dziś wiele preparatów z magnezem. 
Trzeba jednak wiedzieć jak ich używać. W przypadku pacjentów, którzy mają niski poziom magnezu i wapnia, lekarz zaleca zwykle uzupełnianie w pierwszej kolejności wapnia.
 Otóż nic bardziej błędnego. Uzupełnianie trzeba zacząć od zażywania magnezu, przez pierwsze dwa czy trzy miesiące, ponieważ wapń przy niskim poziomie magnezu źle się przyswaja ze względu na niski poziom witaminy D3, która w organizmie powstaje z udziałem magnezu.
 Podawanie wapnia w pierwszej fazie uzupełniania niedoborów powoduje, że połączy się on z fosforanami, szczawianami i powstaną kamienie wapniowe osadzające się w nerkach. Jeśli więc zaczniemy uzupełnianie niedoborów od magnezu, to po pierwsze, wapń będzie się lepiej przyswajał i „budował“ kości, a po drugie - nie wytworzą się sole nierozpuszczalne typu szczawiany czy fosforany (powstaną natomiast tzw. jony zespolone, które są rozpuszczalnie w wodzie).

Wiesz, co jesz

Często mamy pretensje do lekarzy, że źle nas leczą, albo że brakuje w Narodowym Funduszu Zdrowia pieniędzy na kosztowne kuracje, a nie zdajemy sobie sprawy z tego, że od nas samych, od tego, co jemy w dużej mierze zależy, czy nasz organizm będzie funkcjonował lepiej i dłużej zachowa dobrą kondycję.

Nie wystarczy, że zawalczymy o jeden pierwiastek, musimy wiedzieć czego nam brakuje w organizmie i w jaki sposób możemy braki uzupełnić.

Często pytamy lekarza, co robić, gdy źle się czujemy, jesteśmy słabi, choć nasz organizm jest ogólnie zdrowy. Osłabienie może wynikać z braku pierwiastków i antyoksydantów (powinny być zażywane łącznie).

Dwie odnogi mechanizmu obrony, to endogenne antyoksydanty - chroniące nas enzymy , a kolejne to wspomagające je tzw. antyoksydanty niskocząsteczkowe, dostarczane w pożywieniu. 
Jest to witamina C, bioflawony z herbaty i cytrusów, N-acetylocysteina, kwasy tzw. siarkowe, czyli cysteina, metionina (aminokwasy) i glutation, powstający z tych aminokwasów siarkowych, niezbędny do oczyszczania organizmu. 

Powinniśmy również uzupełnić witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
 Należą do nich: witamina A, a raczej jej prowitamina, czyli beta-karoten, witamina E, witamina D. Witaminy te tworzą współdziałające ze sobą kompleksy ochraniające wodną i lipidową część komórki. 
Jeśli prooksydant próbuje dotrzeć do wnętrza komórki, napotyka barierę przeciwutleniającą, której nie jest w stanie pokonać i dzięki temu komórka się nie starzeje pod wpływem uszkodzeń wywołanych utleniaczami.

Bioflawony znajdują się w roślinach, przede wszystkim w herbacie i cytrusach.
 Najwięcej bioflawonów jest w skórce cytrusów.

Czerwone winogrona, oprócz bioflawonów, zawierają związek o nazwie rezweratrol, który jest aktywatorem genów przetrwania.
 Dobroczynne karotenoidy, to grupa barwników występujących w pomidorach, papryce, częściowo w warzywach kapustnych.
 Znakomitymi antyoksydantami są bioflawony, które znajdują się we wszystkich owocach typu jabłka, morele, brzoskwinie, mandarynki.

Zamiast stosować wieloskładnikowe preparaty należy podawać monopierwiastki, w pewnych odstępach czasowych, np. co kilka godzin, albo takie które działają synergistycznie (nawzajem wzmacniają swoje działanie). 

Sposób zdrowego odżywiania się i suplementacji mikroelementów, to wiedza, której trzeba się nauczyć. 
Każda matka powinna np. wiedzieć, że wypicie przez kilkuletnie dziecko 0,3 l Coca-Coli jest równoznaczne z zablokowaniem wchłaniania wapnia i magnezu na całą dobę. 
Jeśli dziecko będzie stale piło takie napoje, to jego rozwój zostanie zakłócony, choćby jadło wszystko co najlepsze.

Powiedzenie prof. Juliana Aleksandrowicza, że magnez jest królem życia należy rozumieć dosłownie.
To właśnie ten pierwiastek decyduje, jak żyjemy - całkiem dobrze lub źle, ale możemy też przestać żyć, gdy go braknie.







źródło:
Polskie Towarzystwo Magnezologiczne
im.Prof.Juliana Aleksandrowicza
http://www.ptmag.pl/pl/32073/0/Magnez-krol_zycia.html






..........................................


Bardzo dobrym uzupełnieniem magnezu są kąpiele z dodatkiem soli Epsom-
zwaną inaczej solą gorzką lub angielską - naturalny czysty związek mineralny -siarczan magnezu MgSO4.
Relaksowanie się podczas kąpieli w wodzie zawierającej sól Epsom ukoi twoje nerwy rozluźni mięśnie oraz zredukuje obrzęki i opuchlizny. Jednym z powodów dla którego kąpiel w roztworze tej soli jest tak relaksująca, jest to, że siarczan magnezu pomaga naszemu organizmowi w produkcji serotoniny, która poprawia nastrój i wprawia nas w stan odprężenia, poczucia spokoju oraz generalnie dobrego samopoczucia.

O tym w następnym moim poście :)



Z pozdrowieniami

naturalna sowa








*********************************************************************************************





Znaczenie jodu dla zachowania dobrego stanu zdrowia







Płyn Lugola oraz jodynę można zażywać doustnie (dawniej często, obecnie sporadycznie) przy niedoborze jodu, w nieżycie oskrzeli, przy suchym kaszlu, przy miażdżycy i w chorobie wieńcowej.

 Jod przyśpiesza przemianę materii, nasilając przemiany kataboliczne (rozkładu) w ustroju (za pośrednictwem hormonów tarczycy – trijodotyroniny u tyroksyny). 

Doustnie można zażywać 2-3 razy dz. 5-10 kropli jodyny lub 5-10 kropli płynu Lugola (w mleku z miodem). 
W razie skażenia promieniotwórczego zaleca się przyjęcie preparatu jodu. 

Rośnie liczba danych, które wskazują, że Amerykanie cieszyliby się znacznie lepszym zdrowiem i znacznie niższą częstością występowania raka i torbieli w tkance włóknistej piersi, gdyby spożywali więcej jodu. Spadek ilości spożywanego jodu połączony ze wzrostem konsumpcji konkurencyjnych chlorowców, fluoru i bromu zrodził epidemiczny niedobór jodu w Ameryce. 
Mieszkańcy Stanów Zjednoczonych spożywają średnio 240 mikrogramów (μg) jodu dziennie, podczas gdy Japończycy ponad 12 miligramów (mg) (12 000 μg), czyli pięćdziesiąt razy więcej. Japończycy spożywają wodorosty morskie, takie jak brązowe algi (klep), czerwone algi (arkusze nori z sushi) i zielone algi (chlorellę). Mieszkańcy min Honsiu, Kiusiu i Sikoku spożywają nawet 45 mg jodu (znajdujący się jod w 14,5 grama wodorostów), na Hokkaido nawet 200 mg jodu. 

Wg raportów w USA na raka piersi zapada dziś co siódma Amerykanka a jeszcze trzydzieści lat temu, kiedy spożycie jodu było dwa razy wyższe (480 μg), na raka piersi zapadała co dwudziesta kobieta. 
Badania przeprowadzone na zwierzętach pokazują, że jod zapobiega rakowi piersi. Inne badania podają też, że najbardziej narażone na rakowacenie komórki przewodowe w piersi są wyposażone w jodową pompę (symporter jodku sodu, taki sam, jak posiada gruczoł tarczycy) do wchłaniania tego pierwiastka. 
W roku 1966 rosyjscy naukowcy wykazali po raz pierwszy, że jod łagodzi objawy torbieli w tkance włóknistej gruczołu piersiowego. Wiszniakowa i Murawiewa potraktowały 167 kobiet cierpiących na torbiele w tkance włóknistej gruczołu piersiowego 50 gramami KI (jodku potasu) w okresie menstruacyjnym i u 71 % wystąpił korzystny efekt leczniczy. Szersze badania przeprowadzane były tez przez Ghenta i jego współpracowników na kobietach w Kanadzie, w Seattle i wykazały, że jod ma statystycznie istotny, korzystny efekt na torbiele w tkance włóknistej gruczołu piersiowego. Wyniki zostały zamieszczone w 1993 roku w magazynie Canadian Journal of Surgery. Zaobserwowano, że jod zmniejsza wrażliwość, guzowatość, zwłóknienie i obrzmienie piersi oraz liczbe torbieli olbrzymich. 

Wyniki badań zostały przekazane do Urzędu ds. Żywności i Leków (Ford and Drug Administration FDA) w 1995 roku, aby ten pozwolił na dalsze badania (tzw. losowa kontrolowana próba kliniczna z jodem jako środkiem przeciwko torbielom w tkance włóknistej gruczołu piersiowego). FDA odmówił wydania zgody na badania, oświadczając kierownikowi badań dr’owi Donaldowi Lowowi, że „jod jest substancją naturalna a nie lekiem”. 

W dzisiejszej medycynie jod jest traktowany gółwnie jako środek odkażający, używany np. podczas zabiegów chirurgicznych do dezynfekcji skóry. Generalnie panuje opinia, że jodu potrzebuje głównie tarczyca do wytwarzania tyroksyny (T4) i trijodotyroniny (T3), a tarczyca potrzebuje tylko śladowe ilości jodu, 70 μg dziennie do wytworzenia wymaganych ilości T4 i T3. Stąd w opiniach lekarzy wystarczą mikrogramowe ilości jodu w dziennym spożyciu, jednocześnie ignorują lub nie biorą pod uwagę badań, które dowodzą, że jod w większych ilościach daje pozatarczycowe korzyści, szczególnie dla kobiecych piersi. 

Jod potrafi również usuwać z organizmu toksyczne chemikalia, jak fluorki, bromki, ołów, aluminium, rtęć i biologiczne toksyny, powstrzymuje wytwarzanie przeciwciał przeciw własnym antygenom, wzmacnia adaptacyjny układ immunologiczny i chroni przed nienormalnym rozrostem bakterii w żołądku. 
Poza tarczycą i sutkami również inne tkanki są wyposażone w pompę jodową (symporter sodu/jodu). Śluzówka żołądka, ślinianki i gruczoły sutkowe potrafią koncentrowac jod niemal do takiego samego stężenia, jak tarczyca (40-krotnie większego od stężenia we krwi). Inne tkanki wyposażone w taka pompę to jajniki, grasica, skóra, splot naczyniówkowy w mózgu (produkujący płyn mózgowo-rdzeniowy) oraz stawy, arterie i kości. 
Dzisiejszy establishment medyczny odnosi się do jodu nieufnie – jest to w końcu najnaturalniej występujący, niemożliwy do opatentowania niefarmaceutyczny środek (!). [moja uwaga: czyt. niedochodowy i za bardzo skuteczny] 
Zalecana dzienna dawka jodu przez organizacje zdrowia na 100-150 μg/dziennie jest wyraźnie niezgodny z danymi wskazującymi na jego wyższe zapotrzebowanie. Te dane to wyniki badan na zwierzętach, badań In vitro na szczepach ludzkich komórek rakowych, klinicznych prób jodu w przypadku torbieli w tkance włóknistej gruczołu piersiowego. Oraz dane epidemiologiczne. Spożywanie jodu w ilości 150 μg/dziennie zapobiega wolu i innym znanym dolegliwościom wynikającym z niedoboru jodu, ale nie zapobiega rakowi piersi. Zapobieganie rakowi piersi wymaga znacznie wyższych dawek jodu. 
Po odkryciu w roku 1811 jod był wykorzystywany do leczenia wielu chorób aż do połowy lat 1900, kiedy to endokrynolodzy specjalizujący się w tarczycy ostrzegli, że jego „nadmiar” wpływa niekorzystnie na jej funkcjonowanie. Jod jest skuteczny w leczeniu różnych schorzeń skóry, chronicznej choroby płuc, grzybic, trzeciorzędowej kiły, a nawet stwardnienia tętnic, w ilościach mierzonych w gramach. 


Jod najczęściej możemy spotkać w formie nieorganicznej (nieradioaktywnej) jako jodek I- oraz jod molekularny I2 . najpopularniejsze źródło to jodek potasu KI, występuje min w popularnym płynie Lugola (w jednej kropli jest 6,3 mg molekularnego jodu/jodku, w Jodynie. 
Lekarze przez wiele lat stosowali jodek potasu w początkowych dawkach od 1,5 do 3 gramów aż do ponad 10 gramów dziennie w leczeniu astmy oskrzelowej oraz w przewlekłej obturacyjnej chorobie płuc i to z dobrymi rezultatami i zadziwiająco małą liczbą efektów ubocznych. 


Dr Guy Abraham, były profesor położnictwa i ginekologii na Uniwersytecie Kalifornijskim, po przeczytaniu w 1997 r. pracy Ghenta na temat stosowania jodu w leczeniu torbieli, powołał do życia „ Jodowe Przedsiębiorstwo”.

 Mając swoją własna firmę Optimom Corporation produkująca Iodoral (roztwór Lugola w postaci tabletek), zatrudnił dwóch praktykujących lekarzy domowych do przeprowadzenia klinicznych badań Iodoralu. 
Jego badania wskazują, że po podaniu wystarczającej ilości organizm zatrzyma znacznie więcej jodu, niż pierwotnie sądzono – 1500 mg, przy czym jedynie 3% tej ilości zatrzyma tarczyca. 


Ponad 4000 pacjentów objętych tym badaniem spożywa dziennie od 12,5 do 50 mg jodu, a diabetycy do 100mg dziennie. 


Badacze zauważyli, że jod rzeczywiście usuwa torbiele w tkance włóknistej gruczołu piersiowego, że pacjenci cierpiący na cukrzycę potrzebują mniej insuliny, że pacjenci z niedoczynnością tarczycy wymagają mniej intensywnego leczenia, że zanikają objawy włókniakomięśniaka i że znikaja migrenowe bóle głowy u cierpiących na nie osób. 
Funkcje tarczcy pozostały bez zmian u 99% badanych.

 Niepożądane skutki jodu – alergie, opuchnięcie ślinianek i tarczycy oraz jodzica (zatrucie jodem) – wystąpiły zaledwie u niespełna 1 procent badanych. Jod usuwa z organizmu toksyczne chlorowce: fluor i brom.
 Jodzica, nieprzyjemny metaliczny posmak, cieknący nos i podobne do trądziku zmiany na skórze, jest powodowana przez brom, który jod ekstrahuje z tkanek. Symptomy znikaja przy zmniejszonej dawce jodu. 

Ludzie którzy przyjmują jod w takich ilościach, donoszą, że maja znacznie lepsze samopoczucie, że są pełni energii i mają jaśniejszy umysł. 

Czują, że jest im ciepło w zimnym otoczeniu, że potrzebują mniej snu, że poprawia im się cera i że maja bardziej regularne ruchy jelit. 

A zatem póki co powinniśmy naśladować Japończyków, zwiększając ilość spożywanego jodu, np. poprzez zjadanie morskich wodorostów, bądź przez zażywanie od dwóch do kilku kropli płynu Lugola. 
Płyn Lugola kosztuje niewiele, około 5 zł, właśnie eksperymentuję na sobie, warto zwrócić w aptece uwagę, by zakupić wodny roztwór jodu, a więc płyn Lugola robiony na wodzie a nie na glicerolu. Generalnie na ulotkach pisze, że do użytku zewnętrznego, na wodnym roztworze pisze także że doustnie kilka kropli wg ustaleń lekarza. Co ciekawe płyn Lugola jest stosowany także w terapii Gersona. 



Więcej w artykule „Znaczenie jodu dla zachowania dobrego stanu zdrowia” NEXUS nr 2(58) marzec kwiecień 2008 str.12, autor dr medycyny Donald W. Miller jr, są tam podane wszystkie źródła badań i przypisy.



Źródło: NEXUS nr 2(58) marzec kwiecień 2008 






.......................................................................................................................................................











Jod – 

przywrócić uniwersalny składnik odżywczy medycynie



Podręczniki medyczne zawierają kilka istotnych fragmentów dezinformacji
o niezbędnym elemencie jakim jest jod, które mogą przyczynić się do powstania
więcej ludzkiego cierpienia i śmierci niż obu w wojnach światowych łącznie. – Dr. Guy Abraham
Obecna sytuacja w jakiej znaleźliśmy się w na samym początku 21 wieku, wymaga szybkich i gruntownych zmian w medycynie, nie tylko w powszechnej alopatycznej ale również w alternatywnej. Świadomość tworzy się wokół konkluzji że większość ludzi dzisiaj cierpi na przewlekłe zatrucia.
To nie tylko fakt, że fala toksycznych chemikaliów rośnie i zbiera się w naszych komórkach i krwi, szkodzi fizjologiczne, emocjonalne oraz się spustoszenie psychicznie, ale jest też zwykły spadek jakości i ilości kluczowych składników odżywczych jakie są spożywane.
Jod jest doskonałym przykładem, w dzisiejszym świecie, ostatnią rzeczą, którą chcesz żeby Ci brakowało to jod.
Jod jest wykryty w każdym organie i tkance Twojego ciała
Możemy dyskutować o optymalnej dawce, ale powinniśmy znaleźć szybkie porozumienie co do tego że jod jest absolutnie konieczny dla zdrowej tarczycy, jak i również dla zdrowych jajników, piersi i prostaty. Obok zwiększonego ryzyka zachorowania na raka piersi u kobiet spowodowanego niedoboru jodu, istnieją przekonujące dowody, że niedobór jodu zwiększa ryzyko zachorowania na raka tarczycy. Są to tylko niektóre z powodów żeby zainteresować się jodem. W dobie zwiększonego narażenia na substancje toksyczne, potrzebujemy więcej a nie mniej jodu ponieważ ma bardzo specyficzny efekt przeciwko takim powszechnym truciznom jak fluor, brom oraz w mniejszym stopniu pomaga w eliminowaniu ołowiu i rtęci z organizmu. Dr. Sebastiano Venturi, w książce „Evolution of Dietary Antioxidants: Role of Iodine„, wyjaśnia, że jod jest ważnym antyoksydantem i induktorem apoptozy z anty-nowotworowym i przeciw miażdżycowym działaniem. Kiedy suplementujemy jod widzimy zwiększoną aktywność antyoksydacyjną oraz zwiększoną aktywność funkcji systemu immunologicznego.
Jod, Rak i dysplazja
Liczne badania wykazały zależność, pomiędzy niskim spożyciem jodu a dysplazją sutka, u kobiet jak i zwierzą laboratoryjnych.
Dr. David Derry mówi, „Roztwór Lugola czyli wodny roztwór jodu był stosowany przez lekarzy od 200 lat. Jedna kropla (6.5mg w jednej kropli) roztworu Lugola dziennie w wodzie, sokach albo mleku stopniowo eliminuje pierwszą fazę rozwoju raka zwanego dysplazją sutka, a nowy nie jest w stanie się rozwinąć. Także zabija nieprawidłowe komórki pływające w organizmie w miejscach odległych od pierwotnego raka.Oczywiście ta metoda wydaje się działać na raka prostat, jako że rak prostaty jest podobny do raka piersi w wielu aspektach.W rzeczywistości pomoże w większości nowotworów. Ponadto większe dawki jodu są konieczne dla zapalnego raka piersi. Wiemy, że duże dawki jodu dożylnie nie są szkodliwe co sprawia, że należy się zastanowić, jaki wpływ będzie to miało na rozwój raka”
Ponieważ niedobór jodu powoduje zwiększone wychwytywanie go przez tarczyce, niedobór jodu w każdym wieku sprawia że tarczyca jest bardziej wrażliwa na promieniowanie indukowane co może prowadzić do raka tarczycy
Jod odgrywa kluczową role w organizmie w systemie eliminacji przez wywoływanie apoptozy lub tzw zaprogramowanej śmierci komórki, a to jest ważne, ponieważ proces ten ma kluczowe znaczenie w rozwoju i wzroście oraz niszczeniu komórek, które stanowią zagrożenie dla integralności organizmu jak komórki nowotworowe i komórki zainfekowane wirusami.
Kobiety z wolami (widoczne, nienowotworowe rozszerzenia tarczycy) z powodu niedoboru jodu stwierdzono, że mają trzy razy większą częstotliwość występowania raka piersi. Wysokie spożycie jodu jest związane z niską częstotliwością występowania raka piersi, a niskie spożycie z wysoką częstotliwością występowania raka piersi. – Dr. Donald Miller Jr.
Jod jest bardzo ważnym składnikiem odżywczym w podstawowym odniesiuniu do zdrowia i leczenia ludzi. Tak więc jod jest istotny dla życia, a jego niedobory powodują cierpienie z powodu rożnych schorzeń ( w tym raka) które są trudne w śledzeniu z powodu tego śladowego minerału. Przynajmniej 20 lat wstecz jod był uznawany za o wiele bardziej ważny, do tego stopnia że dodawano go rutynowo do chleba jako suplement.
” Jak prawdopodobne jest to że osoby chorujące na raka mają niedobór jodu? W badaniu na 60 pacjentach z rożnymi typami raka, podawano im jod a następnie sprawdzano jego wydalanie z moczem. U wszystkich 60 stwierdzono poważne niedobory jodu w organizmie a u niektórych duże nadmiary bromu. W najlepszym przypadku pacjenci wydalali 50% dawki a w najgorszych tylko 20% dawki ( co znaczy że do 80% dawki jodu organizm zatrzymywał w sobie). Sto procent cierpiących na raka miało niedobory jodu! Zapewniam Cię, że problem dotyczy całej populacji” pisze Dr. Robert Rowen.
60 milionów Japończyków spożywa codziennie około 13,8 mg elementarnego jodu, i są jednym z najzdrowszych narodów na podstawie ogólnego dobrobytu i statystyk rakowych
Jod jest dostępny w małych ilościach w niektórych solach kuchennych, ale urzędnicy służby zdrowia nie uważają że większość jodu ulatnia się, leżąc w kuchni. W Stanach Zjednoczonych 45% procent gospodarstw domowych kupuje sól bez dodatku jodu, a wciągu ostanich trzech dekad ludzie którzy używali jodowanej soli kuchennej zmniejszyli jej zużycie o 65%. Amerykanie zużywają mniej jody, gdy w rzeczywistości potrzebują go znacznie więcej.
Jod antyseptyczny
Jod jest zdecydowanie najlepszym antybiotykiem, środkiem anty wirusowym i przeciw bakteryjnym wszechczasów” – Dr. David Derry
Antyseptyczne właściwości jodu były wykorzystywane do sterylizacji powierzchni i materiałów w szpitalach. Jod jest doskonałym środkiem bakteriobójczym o szerokim działaniu, który obejmuje prawie wszystkie mikro organizmy związane ze zdrowiem takie jak bakterie, bakterie jelitowe, wirusy jelitowe, grzyby, pierwotniaki. Minimalna liczba cząsteczek jodu potrzebna do zniszczenia bakterii zależy. Dla Haemophilus influenzae http://pl.wikipedia.org/wiki/Haemophilus_influenzae została obliczona na 15 000 cząsteczek na komórkę. Kiedy bakteria jest potraktowana jodem, komórka natychmiast przestaje zużywać tlen i fosfor nieorganiczny.
Choć jod zabija wszystkie jedno komórkowe organizmy takie ja te, nie jest wykorzystywany do użytku wewnętrznego przez współczesnych lekarzy do walki z infekcjami wewnętrznymi, co jest dużym błędem. Dr. Derry mówi, że jod jest efektywny „do standardowych patogenów takich gronkowce, ale także ma szerszy zakres działania, mniej efektów ubocznych i nie powoduje rozwoju odporności u bakterii na jod” Niektórzy lekarze donoszą, że jest doskonały w leczeniu Mononukleozy zakaźnej http://pl.wikipedia.org/wiki/Mononukleoza_zaka%C5%BAna
Jod jest w stanie przeniknąć szybko przez ścianki komórek drobnoustrojów.
Jod jest śmiertelnym wrogiem jednokomórkowych drobnoustrojów, co oznacza że może być naszym najlepszym przyjacielem. Jod nie był dostępny dla tych form życia na początku ewolucji i nie był do momentu aż wodorosty zaczęły go koncentrować i stał się dostępny dla wyższych form życia. Właśnie z tego powodu najprostsze formy życia nie tolerują jodu Jod zabija organizmy jedno komórkowe przez łączenie się z amino kwasami tyrozyną lub histydyną, gdy są wystawione na działanie środowiska zewnątrz komórkowego. Wszystkie pojedyncze komórki wykazują tyrozyne na zewnętrznej błonie komórkowej i giną natychmiast w prostej reakcji chemicznej z jodem, ponieważ ulegają denaturacji białka.Natura i ewolucja dała nam ważny mechanizm kontrolowania chorobotwórczych form życia i powinniśmy go używać i zaufać mu, aby chronić siebie w jaki antybiotyki nie potrafią. Jak przekonamy się bezpośrednio poniżej, jod jest potężny w sensie ochronnym dla naszego organizmu przez szkodliwymi substancjami chemicznymi, ale również oczyszcza organizm z nieprawidłowych komórek, co oznacza, że kwalifikuje się jako czynnik przeciw nowotworowy.
Elementarny jod jest silnym środkiem bakteriobójczym o szerokim spektrum aktywności i niskiej toksyczności dla tkanek. Roztwór zawierający 50ppm jodu zabija bakterie w ciągu 1 minuty a zarodniki w ciągu 15 minut. Jest słabo rozpuszczalny w wodzie, ale łatwo rozpuszcza się w etanolu, który zwiększa działanie antybakteryjne. Nalewki jodowe zawierające 2% jodu i 2.4% jodku sodu (NaI) rozpuszczone w 50% etanolu używa się do dezynfekcji skóry. Silne nalewki jodowe zawierają 7% jodu i 5% jodku potasu (KI) rozpuszczonego w 95% etanolu ma silniejsze działanie, ale również jest bardziej podrażniające niż zwykłe nalewki jodowe. Wodny roztwór jodu o zawartości 2% jodu i 2.4% jodku sodu (NaI) jest używany jako nie podrażniający środek antybakteryjny na razy i otarcia. Stężony roztwór jodu (płyn, roztwór Lugola) zawiera 5% jodu i 10% jodku potasu rozpuszczonego w wodzie. Jodofor są rozpuszczalnymi w wodzie kombinacjami jodu z detergentami, środkami nawilżającymi oraz środkami zwiększającymi rozpuszczalność. Powoli uwalniają jod jako środek anty bakteryjny i są szeroko stosowane jako środki dezynfekujące skórę, w szczególności przed zabiegiem.
Medyczna jodofobia osiągnęła pandemiczne rozmiary.
Jest wysoce zaraźliwa i sieje spustoszenie w praktykach
medycznych oraz amerykańskiej populacji – Dr. Guy Abraham
Zgodnie z statystykami WHO ponad 3 miliardy ludzi na świecie żyje w krajach z niedoborem jodu, a wiadomo że niedobory selenu, witaminy A i żelaza mogą nasilać skutki niedoboru jodu. W analizie „National Health and Nutrition Examination Surveys” dane od umiarkowanego do ciężkiego niedoboru jodu są obecne u znacznej części amerykańskiej populacji, z wyraźną tendencją wzrostową w ciągu ostatnich 20 lat, spowodowane zmniejszonym zużyciem jodowanej soli kuchennej. Wraz z magnezem i selenem, jod jest najbardziej niedoborowym minerałem w naszych ciałach. Jod jest niezbędny do syntezy hormonu tarczycy, ale seleno zależne enzymy (iodothyronine deiodinases) są także wymagane do konwersji tyroksyny (T4) do biologicznie aktywnego hormonu tarczycy trójjodotyroniny (T3). Selen jest głównym minerałem odpowiedzialnym odpowiedzialnym za konwersje w wątrobie T4 do T3(hormony tarczycy). (Selen jest absolutnie niezbędny w dobie toksyczności rtęci, jest dla nas idealnym antidotum na rtęć. Rtęć jest prawie jak deszcz na całym świecie, a szczególnie na półkuli północnej. Przede wszystkim przez dentystów zatruwających świat pacjentów, dentystycznymi amalgatami rtęciowymi oraz doktorami używającymi szczepionek z ładunkiem rtęci. Selen jest ważniejszy niż większość z nas może sobie to wyobrazić. Trzeba pamiętać, że rtęć obdziera organizm z selenu, zmagazynowany selen zużywa się szybko, ze względu na duże powinowactwo do rtęci)
Jod jest środkiem który wywołuje (rozpala) i utrzymuje płomień życia.
Przy pomocy tarczycy, w której jod się objawia,
może ona ten płomień zdusić lub rozpalić go rozpustnych rozmiarów – Scholz 1990
Objawy niedoboru jodu to skurcze mięśni, zimne dłonie i stopy, skłonność do przybierania na wadze, słaba pamięć, zaparcia, depresja i bóle głowy, obrzęk, bóle mięśni, osłabienie, suchość skóry i łamliwe paznokcie.Źródła jodu obejmują większość pokarmów morskich (ryby oceaniczne, skorupiaki, zwłaszcza ostrygi), nierafinowana sól morska, algi morskie i inne chwasty, rosół z ryby, masło, ananas, karczochy, szparagi, ciemnozielone warzywa i jajka. Niektóre warzywa, takie jak kapusta i szpinak, mogą blokować wchłanianie jodu po gdy są jedzone na surowo lub niesfermentowane i mogą powodować rozwój woli (goitrogens). Jedząc ryby nie da się otrzymac wystarczającej ilości mg jodu. Aby otrzymać 13,8 mg jodu, trzeba by zjeść 5-10 kilogramów ryb dziennie.
Jod jest potrzebny w mikrogramach dla tarczycy, oraz piersi i innych tkanek, a w celach terapeutycznych może być używany w gramowych ilościach – Dr David Miller
Nieorganiczny nie radioaktywny jod / jodek jest niezbędnym składnikiem odżywczym, a nie lekarstwem.
Dlatego ciało posiada mechanizm metaboliczny wykorzystujący nieorganiczny jod korzystnie, skutecznie i bezpiecznie.
Jod jest równie bezpieczny jak chlorek magnezu, z zapisem sięgającym do 180 lat wstecz stosowania w medycynie.
Opublikowane dane potwierdzają bezpieczeństwo nawet gdy był stosowany u pacjentów z dolegliwościami płucnymi w ilościach cztery większych niż rekomendowane dzienne zapotrzebowanie (RDA US) .
Kiedy pacjenci spożywali od 12,5 do 50 mg jodu dziennie, wyglądało, że ciało zaczęło bardziej reagować na hormony tarczycy.
Optymalne spożycie jodu w ilości dwa razy większej niż poziom jodu potrzebny do kontroli wola mogą być wymagane do jodowania receptorów hormonalnych.
Jod pomaga nam wykorzystać nasze białka prawidłowo. Według wszelkiego prawdopodobieństwa osoba z niedoborem jodu może mieć niedobory białkowe. – Dr Bryce Vickery
Jod jest niezbędnym składnikiem w syntezie hormonów tarczycy. Więc jeśli go brakuje, synteza białek będzie zaburzona.
Hormony tarczycy mają dwa główne efekty fizjologiczne.
Zwiększają one syntezę białek w prawie każdej tkance ciała oraz zużycie tlenu wzrost zależnego od Na+ -K+ATPase (pompa sodowa Na).
Tarczyca potrzebuje jodu do syntezy tyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3), hormony, które regulują metabolizm i kierują wzrostem i rozwójem.
Hormony tarczycy są niezbędne do życia, jako, że regulują podstawowe reakcje biochemiczne, szczególnie syntezy białka i aktywność enzymatyczną, w narządach docelowych, takich jak mózg, mięśnie, serce, przysadka i nerki, w ten sposób jod jest niezwykle(krytycznie) ważny dla rozwoju płodu .
Uszkodzenia transportu jodu może być skorygowane, w części, przez podawanie
racjonalnie dużych dawek kwasu askorbinowego lub bardziej naturalnej witaminy C.
Hormony tarczycy są syntetyzowane w komórkach pęcherzykowych tarczycy. Pierwszy krok do syntezy hormonów jest import jodku do komórek pęcherzykowych.
Hormon tarczycy reguluje syntezę białek mitochondriów przez stymulację syntezy mitochondrialnych modulatorów syntezy białek, oraz modulatory w tkankach specyficznych (stymulujące w wątrobie i hamujące w nerkach) mogą być wytwarzane przez hormon.
Pełna samowystarczalność jodowa ciała ma krytyczne znaczenie do zwalczania skutków ubocznych leków, hormonów tarczycy (Synthroid, itp.).
Długotrwałe stosowanie tych leków wiąże się z wyczerpaniem poziomu jodu z tarczycy i innych tkanek ciała, jak również zwiększa występowanie raka. Wszyscy pacjenci tarczycy powinno być na terapii jodem.
Jod jest potężnym podstawowym składnikiem odżywczym, z szerokimi efektami leczniczymi, a sto lat temu był powszechnie używany przez większość lekarzy. Od 1900 do 1960 prawie każdy lekarz w USA używał roztwór Lugola (jod) w swojej praktyce zarówno niedoczynności jak i nadczynności tarczycy, a także wielu, wielu innych przypadkach, wszystkie z doskonałymi wynikami. W rzeczywistości, jod uznano za panaceum na wszystkie ludzkie bolączki.
Laureat Nagrody Nobla dr Albert Szent Györgi (1893 – 1986), lekarz, który odkrył witaminę C, pisze:
„Kiedy byłem studentem medycyny, jod w formie KI (jodku potasu) był uniwersalnym lekiem, nikt nie wiedział co robił, ale robił coś i robił coś dobrego.”
Dziś wiemy, co robi jod i jak bardzo może pomóc ludziom, ale nowoczesna medycyna alopatyczna śpi i pozwala ludziom cierpieć i umierać z powodu z jego braku.
Jod jest strażnikiem uczciwości gruczołu sutkowego
Dr Robert Rowen mówi,że „piersi, jajniki i cysty skóry – rozwiązując każdy przypadek torbieli piersi, jod ma również niezwykły wpływ leczniczy na torbiele jajników”.
Choć mało kto wie, że obrzęk jajników jest stanem analogicznym do wola, kiedy tarczyca pęcznieje w odpowiedzi na niedobór jodu. Rezultatem woli często są zaburzenia hormonalne prowadzące do niedoczynności tarczycy. W przypadku Zespołu wielotorbielowatych jajników (PCOS ) głodowanie jajników powoduje, że stają się pęcherzykowate, obrzęknięte i ostatecznie nie będące w stanie regulować syntezą ich hormonów prowadzącą do braku równowagi i niepłodności. Badania rosyjskie śledzące Mastopatie również odkryły, że im większy jest niedobór jodu tym większa liczba torbieli w jajnikach. Od 1928 znane było to, że stężenie jodu w jajniku jest wyższe niż w każdym innym organie z wyjątkiem tarczycy.
Dr Browstein odkrył w swoich badaniach z dużymi dawkami jodu, że torbiele na jajnikach stawały się mniejsze i zaczęły znikać. Odkrył również, że libido u kobiet i mężczyzn wzrosło.
Potrzeba 20 do 40 razy więcej jodu do kontrolowania raka piersi i dysplazji niż potrzeba do zapobiegania wolom.
Wystarczająca ilość jodu może nie tylko uregulować dysfunkcje tarczycy, może pomóc w szeregu zaburzeń działania gruczołów, a także szerokim zakresem działania przeciwko wewnętrznym jak i zewnętrznym bakteriom, grzybom i wirusom.
Jod ma wiele nie endokrynologicznych efektów biologicznych, oraz rolę jaką odgrywa w fizjologii reakcji zapalnej. Jodki zwiększają ruch granulocytów do obszarów zapalenia oraz poprawę fagocytozy bakterii przez granulocyty i zdolność granulocytów do zabijania bakterii [ xv ].
Dr Robert Rowen informuje, że jod zmniejsza aktywność lipoprotein(a). Gdy ich poziom jest podniesiony, białko to może prowadzić do nadmiernej krzepliwości krwi, choroby naczyniowej. Jod z powodzeniem był stosowany przy bólach głowy, tworzeniu bliznowców, przyusznych kamieni kanałowych, chorobie Peyroniego i przykurczów Dupuytrena .
Dawki do sześciu razy niż zalecane dzienne spożycie były bezpiecznie stosowane miesiącami do zwalczania nadmiernego śluzu w przewlekłych chorobach płuc. Odkrył również, że jod znajduje się w dużych ilościach w mózgu ( w obszarach mózgu związanych z chorobą Parkinsona) i ciała rzęskowego oka, potencjalny czynnik w jaskrze .
„W 1860 pewien francuski lekarz błędnie podał jodynę, gdy miał zamiar dać naparstnicy kobiecie z chorobą Gravesa. Wyzdrowiała w ciągu trzech tygodni. Gdy odkrył swój błąd, powrócił do naparstnicy, a jej objawy wróciły. Przestawił się jodynę i uzyskał remisje”, poinformował dr Rowen.
Występowanie niedoboru jodu w chorobie sercowo-naczyniowej jest częsta. Niedobór hormonu tarczycy w układzie krążenia może charakteryzować się zmniejszoną kurczliwością mięśnia sercowego i zwiększenie obwodowego oporu naczyniowego, jak i ze zmianami w metabolizmie lipidów.
Badania przeprowadzone na 42 pacjentach z chorobą sercowo-naczyniową podzielono na 5 podgrup ze względu na obecność nadciśnienia, zastoinowej niewydolności serca, kardiomiopatii niedokrwiennej, dysfunkcji i zaburzeń rytmu serca.
Gdy badano stężenie jodu w moczu, najbardziej zmniejszyło się w grupie z arytmią i zastoinową niewydolnością serca.
Podwyższony poziom TSH odkryto u 3 pacjentów i podwyższony metabolizm lipidów (cholesterol, trójglicerydy) związanych z wszystkimi podgrupami bez arytmii.
Badacze doszli do wniosku, że suplementacja jodu może zapobiec pogorszeniu wpływu niedoboru jodu na choroby układu krążenia. [xvi]
Jod dokonał skoku w historii medycyny, gdy szwajcarski lekarz, Dr Jean François Condet ogłosił, że jod może zmniejszyć wola (powiększenie tarczyce). W tym momencie narodziła się współczesna medycyna, ponieważ po raz pierwszy mamy konkretną chorobę, którą możemy uśmierzyć konkretnym leczeniem.
To jest najbardziej ironiczne, że pierwszy krok alopatycznej medycyny był w kierunku żywieniowej, a nie w stronę chemicznej medycyny
jodem, minerałem powszechnie występującym w morzu.
 Zalecana dzienna ilość (RDA) jodu jest wystarczająca, aby zapobiec rozszerzaniu się tarczycy, tak samo jak RDA witaminy C, która jest dziś wystarczająca na tyle, by zapobiegać szkorbutowi, ale nie na tyle, aby zapobiec /pre scurvy syndromes/ lub chorobie sercowo-naczyniowej.
“Umieściliśmy 83-letnią kobietę na orto-jodo suplementacji na 6 miesięcy po 50 mg jodu dziennie. Rezultaty były następujące: ogromny wzrost energii, wytrzymałości, dobrego samopoczucia, pamięci. Po sześciu miesiącach jej skóra zaczęła się złuszczać, a nowa warstwa wyglądała młodziej. Kobieta była zdumiona swoim nowym wyglądem. Dr Guy Abraham napisał:
„Z naszego doświadczenia wynika, że starsze kobiety (szczególnie po 65 roku życia) zauważyły większe zmiany, zarówno fizyczne jak i mentalne.”
Dr Abraham jest endokrynologiem który obecnie jest zwolennikiem ruchu który propaguje użycie jodu jako bezpiecznego i skutecznego lekarstwa.
Tkanka piersi charakteryzuje się powinowactwem z jodem.
Niedobory jodu powodują mastopatie
z guzkami, powiększanie się cyst, ból i tkankę bliznowatą.
Doktorzy Abraham, Flechas i Brownstein przetestowali ponad 4000 pacjentów przyjmujących jod w dziennych dawkach od 12,5 do 50 mg, a u tych z cukrzycą do 100 mg dziennie. Odkryli oni, że „jod odwraca skutki mastopatii; pacjenci z cukrzycą przyjmujący jod potrzebują mniej insuliny; pacjenci z niedoczynnością tarczycy mniej leków na tę chorobę; ustępują symptomy fibromalgii, a pacjenci z migrenami przestali je miewać.” Możemy się spodziewać jeszcze lepszych wyników przy podawaniu jodu z chlorkiem magnezu.
Większość lekarzy i chirurgów widzi jod w wąskiej perspektywie, co jest jedną z największych tragedii alopatycznej medycyny. Większość osób z branż związanych ze zdrowiem to chemiczni terroryści w przebraniu, ignorujący nagromadzenie toksyn w naszej populacji, którzy nie mają zamiaru poinformowania ludzi o tym zagrożeniu i możliwych rozwiązaniach. Idealnym przykładem w tym wypadku jest rtęć. Rtęć jest toksyczna bez względu na źródło z jakiego dostaje się do naszego organizmu, ale dentyści nadal jej używają co sprawia, że współczesna era może być nazwana erą medycznego i dentystycznego barbarzyństwa. Lubimy myśleć, że jesteśmy inteligentnymi ludźmi, zaawansowaną rasą, jednak jak widać, ci którzy powinni być najlepsi i najbardziej inteligentni z nas (lekarze) trują młodych i starych rtęcią. To co robią i czemu jednocześnie zaprzeczają jest więcej niż przestępstwem.
W dodatku ci sami urzędnicy służby zdrowia nie znają zastosowania podstawowych lekarstw takich jak jod, chlorek magnezu czy wodorowęglanu sodu i innych substancji, które codziennie ocalają ludzkie życia. Dla większości lekarzy jod to tylko antyseptyk, który dezynfekuje wodę pitną i zapobiega infekcjom związanym z ranami chirurgicznymi, wiedzą, że tarczyca potrzebuje go aby wytwarzać swoje hormony i to wszystko.
Według doktora Goerge’a Flechasa wielu jego pacjentów cierpiących na cukrzycę mogło zmniejszyć swoją dawkę insuliny i lekarstw na cukrzycę po uzupełnieniu niedoborów jodu. Rozwiązanie wielu problemów jest tuż przed naszymi oczami, medyczna tajemnica, która ujawni nam naszą ignorancję dotyczącą ogromnego znaczenia minerałów w naszym życiu. Naukowcy medyczni i nie tylko, mogą wyjaśnić dlaczego cukrzycy i inni chorzy mogą wiele zyskać z intensywnej suplementacji jodem, ale czy urzędnicy medycyny alopatycznej będą tego słuchać? Wątpię.
Jod jest używany przez każdy receptor hormonów w organizmie.
Niedobór jodu powodu dysfunkcje hormonalne, które można zaobserwować,
jeśli chodzi o praktycznie każdy hormon w organizmie. – Dr. George Flechas
To wyjaśnia po części dlaczego pacjenci z cukrzycą Dr Flechasa widzą tak ogromne rezultaty. Z jakiego innego powodu pacjenci, którzy przyjmują jod mieliby zauważyć polepszenie samopoczucia, zwiększona energię i zwiększoną jasność myślenia? Kolejne skutki to odczucie ciepła w zimnych środowiskach, mniejsza potrzeba snu, poprawa cery i lepsze trawienie. Oczywistą odpowiedzą jest stwierdzenie, że jod jest pierwiastkiem śladowym używanym do syntezy hormonów i minerał, który odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu hormonów w receptorach hormonalnych.
Tyroksyna i Trójjodotyronina stymuluje i utrzymuje normalny rytm serca, ciśnienie krwi i temperaturę ciała.
„Mimo tego, że medycyna zwykle polega na specjalnych testach hormonalnych jak na przykład TSH i inne, aby ocenić funkcjonowanie gruczołu tarczycy, o wiele bardziej dokładny w tym celu wydaje się prosty pomiar temperatury. Przez ostatnią dekadę zauważyłem, że 90 % osób miało temperaturę PONIŻEJ typowej. Po włożeniu termometru w usta rano powinien pokazywać on temperaturę 36.4 stopni Celsjusza lub wyższą. W południe około 37 stopni. Temperatura to najprostszy sposób zmierzenia metabolizmu, czyli kluczowego wskaźnika funkcjonowania tarczycy” mówi dr Norman Shealy, który sugeruje dawkę 1500 mikrogramów jodu dziennie od 4 do 6 tygodni. Jeśli temperatura wróci do normy, obniż dawkę jodu do 600 mcg dziennie. Zdolności jodu do ożywienia wrażliwości hormonalnej przyczyniają się też do wrażliwości na insulinę.
Dr Flechas twierdzi: „ Kiedy leczyłem kobietę ważącą 320 funtów (145 kg) z cukrzycą insulino-zależną nauczyłem się cennej rzeczy o roli jodu w funkcjonowaniu receptorów hormonalnych. Ta kobieta trafiła na pogotowie z poziomem cukru we krwi 1, 380 mg/dl. Potem podczas pobytu w szpitalu zaczęła przyjmować insulinę i zaczęła używać glukomierza. Miała go używać 2 razy dziennie.
2 tygodnie później gdy wróciła na kontrolę, poinformowano ją, że wyniki szpitalne pokazują, że ma mastopatie (FBD -Fibrocystic Breast Disease) i wyznaczono jej dawkę 50 mg jodu (4 tabletki). Tydzień później poprosiła ona o zmniejszenie dawki insulin ponieważ pojawiła się u niej hipoglikemia. Potem kobieta ta zgodnie ze wskazówkami lekarza obniżała systematycznie dawkę insuliny, kiedy widziała u siebie objawy hipoglikemii na glukometrze. 4 tygodnie później po kontroli miałem wyniki z jej gleukometru na swoim komputerze i zauważyłem, że średni poziom cukru to 98. Pochwaliłem ją za pilne wysiłki w kontrolowaniu diety i poziomu cukru oraz dawkowania insuliny. Kiedy zapytałem ją dlaczego nastąpiła tak duża zmiana (polepszenie) jeśli chodzi o jej cukrzycę, odpowiedziała, że to dzięki jodowi.”
Zwiększony metabolizm zwiększa potrzebę jodu.
Jeśli osoba nie przyjmuje wystarczająco dużo jodu i jednocześnie przyjmuje leki na tarczycę, 
jej deficyt jodu się zwiększy.
Dr Flechas zauważył dwa lata później i 35 kilo mniej, ta sama kobieta przyjmowała dawkę jodu około 50 mg dziennie. „Od tamtego czasu wykonaliśmy badanie na 12 cukrzykach i w sześciu przypadkach mogliśmy odstawić ich lekarstwa na cukrzycę. Dzienna dawka jodu wynosiła od 50 do 100 mg dziennie. Wszyscy pacjenci z cukrzycą mieli w rezultacie obniżoną dawkę lekarstw niezbędną do leczenia ich cukrzycy.”
Brak jodu w skórze objawia się suchą skórą oraz skórą która się nie poci kiedy jest gorąco. – Dr. Jorge D. Flechas
Każdy się zgodzi, że brak jodu w diecie powoduje szereg problemów m.in. wole, niedoczynność tarczycy, opóźnienie umysłowe, kretynizm (poważne opóźnienie umysłowe w połączeniu z deformacją fizyczną). Ludzie z niedoborem jodu cierpią na choroby fizyczne, neurologiczne, umysłowe, immunologiczne i reprodukcyjne. Jod jest ważny do odpowiedniego funkcjonowania systemu nerwowego, a dr S. Cunnane sugeruje, że „jod jest głównym składnikiem odżywczym mózgu w jego ewolucji.”
Niedobór jodu jest główną przyczyną problemów umysłowych. Dr Flechas twierdzi: „U noworodków jod odpowiedzialny jest za rozwój IQ dziecka.” Ostatnie badania pokazują, że niedobór jodu jest prawdopodobnie źródłem zaburzeń uwagi u dzieci. Poseł Dan Burton (Indiana) powiedział: „Mamy w kraju wręcz epidemię autyzmu. Rodzice i doktorzy starają się znaleźć odpowiednie formy leczenia.” Nie zbadano jeszcze na ile jodu może pomóc dzieciom z uszkodzeniami neurologicznymi, ale jod i magnez powinny być logicznie pierwszymi środkami po jakie sięgną rodzice. Jodu powinno się także używać przed, w czasie i po ciąży. Prawdopodobnie niedobór jodu jest groźny szczególnie dla rozwijającego się embriona, a niedobory jodu u ciężarnych powodują poronienia.
Niedobór jodu może spowodować nie tylko kretynizm, ale wręcz zagrozić przeżyciu dziecka. Odpowiednia dawka jodu zapewnia również ochronę przed infekcjami i skutkami ubocznymi szczepionek. W badaniu wykonanym na 617 niemowlętach od 6 tyg. do 6 miesięcy, w środowisku ubogim w jod pokazały, że te którym dodano 100 mg oleju z jodem miały sporo niższy wskaźnik umieralności niż niemowlęta którym go nie podano.
To niedobory magnezu i jodu powodują zapalenie tarczycy, a nie nadmiar jodku.
Niedobory jodu stwarzają ryzyko dodatkowego ryzyka reprodukcyjnego, w tym niedoczynności tarczycy i niepłodności. Niedoczynność tarczycy powoduje anowulację (brak owulacji), niepłodność, nadciśnienie ciążowe. Odpowiedni poziom jodu pomaga w odpowiedniej dystrybucji estrogenu, który jest niezbędny w odpowiednim funkcjonowaniu kobiecych hormonów płciowych. Jod przyczynia się do tworzenia testosteronu. U kobiet ten hormon odpowiada za popęd płciowy, a u mężczyzn niezbędny do funkcjonowania.
Jod jest moim lekiem z wyboru. Używam go do wszystkiego. Podawałam go dzieciom i wnukom. Mój syn miał mieć usunięte migdałki, a po tym jak spryskałam jego migdałki jodem, przestał mieć problemy z gardłem. Jak wiece jod szybko wysycha, więc nie połknął on nawet kropli. Jod zadziałał w ciągu 24 godzin po spryskaniu gardła.
Według Dr Johna Myer’a jod ma bezpośredni efekt na skurcze mięśni. Pomaga w skurczach mięśni nóg, przynosi ulgę w bólu osierdziu i ma rewelacyjny wpływ na skurcze i energię mięśni w całym ciele. Dr Myer zapewnia, że jod gra kluczową i krytyczną rolę w systemie limfatycznym i gruczołach limfatycznych. Spuchnięte gruczoły podżuchwowe zmniejszą się i zmiękną po kilku minutach po rozpuszczeniu jodowanej limonki w ustach.
Jod jest efektywnym sposobem na oczyszczanie wody; jego działanie zależy od skoncentrowania jodu, temperatury wody i długości kontaktu. Np. koncentrat 8mgs na litr w 20 stopniach Celsiusza po 10 minutach zniszczy wszystkie patogeny. Niższe stężenie i niższa temperatura wody wymaga więcej czasu na oczyszczenie. Tabletki jodu wymyślono w czasie II wojny światowej aby dezynfekować małe ilości wody w razie sytuacji awaryjnej lub tymczasowego użycia.
Kilka kropel nalewki z jodem lub tabletek z jodem jest popularny wśród biwakowiczów i żołnierzy do dezynfekcji wody. Powinno się utrzymać osad jodyny od 0.5 do 1.0 mg/l co daje wodzie mało lub w ogóle posmaku i zapachu.
Przy przyjmowaniu jodu i innych minerałów (jod w połączeniem z selenem przynosi pozytywne zmiany w fizjologii komórek [type 1 deiodinase (D1) and glutathione peroxidase (GSHPx]). Jod z magnezem, wspomagany chelatowaniem, pomaga w schorzeniach na które nie pomagały inne leki. „Medycyna orthomolekularna (czyli dotycząca odpowiednich molekuł) ” Dr Linusa Pauling’a odnosząca się do stworzenia optymalnego molekularnego środowiska w ciele powinna stać się kamieniem węgielnym medycyny jednak został zastąpiony systemem, który niszczy ludzkie życie truciznami farmaceutycznymi. Allopaci (konwencjonalni lekarze) żyją złudzeniem, że jeśli dawka trucizny w leku będzie minimalna to nie przyniesie ona krzywdy, jednak widzimy teraz tragiczne skutki ich błędów w straconych życiach.
Niedobory jodu i/lub selenu mogą zmienić dystrybucję i homeostazę (zdolność utrzymywania stałości parametrów wewnętrznych w systemie) innych minerałów.
Funkcjonowanie naszego ciała bez odpowiednich minerałów to jak próba jechania autem bez oleju. Silniki naszego życia komórkowego i tak łatwo się psują ze względu na zanieczyszczenia powietrza, pokarmu, wody oraz leki i substancje medyczne i dentystyczne. Minerały są potężnymi lekami ponieważ dotykają one i wpływają na najważniejsze funkcje fizjologiczne ciała.
Można wręcz podejrzewać o konspiracji, która ma na celu utrzymywanie ludzi w nieświadomości, jeśli chodzi o niedobory jodu, ponieważ ten niedobór powoduje znaczne osłabienie naszej woli, intelektu, energii i witalności oraz podatność na problemy z tarczycą, brak równowagi hormonalnej, raka piersi, jajników i prostaty.
Wielu dobrych lekarzy zastanawia się dlaczego średnia dzienna dawka jodu jest ustalona na tak niskim poziomie i dlaczego wiele poprzednich źródeł jodu zostało wymienionych na inne substancje, takie jak np. bromki czy chlorki które zmniejszają poziom jodu i nie oferują żadnych wartości w zamian?Dr Danil Huffy mówi ostro, ale te słowa muszą paść podczas rozmowy o jodzie i związanych z nim kwestiach. „Czy to nie dziwne, że rząd wydaje jod jako lekarstwo przed skutkami radioaktywnego jodu, kiedy w tym samym czasie konowały- lekarze używają tego samego radioaktywnego jodu na pacjentach z problemami z tarczycą, aby „wyleczyć” ‘chorobę’ tarczycy spowodowaną brakiem naturalnego jodu? Naturalny jod chroni gruczoły tarczycy przed destrukcyjnym radioaktywnym jodem, jednak ten sam radioaktywny jod jest używany przez głupich lekarzy, aby niszczyć i tarczyce ich pacjentów? Dlaczego lekarze przestali używać płynu Lugola, pewnego leku na choroby tarczycy?”
Prezydent Franklin D. Roosevelt powiedział kiedyś: “Nic w Rządzie i polityce nie dzieje się przez przypadek, jeśli coś się dzieje to było to wcześniej dobrze zaplanowane.”
J. Edgar Hoover powiedział: “Jednostka jest upośledzona, jeśli ma do czynienia bezpośrednio z konspiracją tak wielką, że ciężko w to uwierzyć, że w ogóle istnieje”
Jeśli chodzi o jod, spodziewaj się najgorszego ze strony rządu i urzędników służby zdrowia którzy chcą zatruć ludność. Co można o nich powiedzieć jeśli nadal dopuszcza się stosowanie aspartamu, chociaż naukowcy udowodnili, że do jeden z najgorszych dodatków do jedzenia? Na szczęście mamy teraz do czynienia z powrotem popularności jodu.
Orto-jodo-suplementacja powinna być częścią pełnego programu odżywiania, kładącego nacisk na magnez zamiast wapnia. – Dr. Guy Abraham
Orto-jodo-suplementacja polega na spożywaniu podstawowych suplementów z jodem, aż gruczoł tarczycy i inne wrażliwe na jod części naszego ciała osiągną niezbędny poziom tego minerału. W rzeczywistości nie ma powodu aby obawiać się jodu przy podejściu do jego stosowania z rozsądkiem i odrobiną ostrożności, wtedy będzie on stymulował proces detoksyfikacji z metali ciężkich, szczególnie halogenów (chlorowców). Sto lat temu każdy lekarz używał jodu, a ci lepsi używają go nadal.
Co 17 minut, każda kroplą naszego ciała przepłynie przez nasz gruczoł tarczycy i jeśli ma ona wystarczający poziom jodu, bakterie i wirusy w naszej krwi są zabijane podczas gdy krew przepływa przez tarczycę.
Dopiero zaczynamy odkrywać na nowo niezwykłe lecznicze możliwości jodu. Może nie jest to wszechstronny lek na wszystkie choroby jak mówili kiedyś lekarze, ale może zdziałać niezwykłe rzeczy gdy spożywany jest z chlorkiem magnezu, kwasem liponowym (ALA) i w przypadku raka z wodorowęglanem sodu. Medycyna Przetrwania z XXI Wieku zawiera rewolucyjny protokół postępowania w przypadku raka piersi który mówi o chlorku magnezu, jodzie i wodorowęglanie sodu. Kiedy połączymy te trzy lekarstwa „awaryjne” i będziemy ich odpowiednio używać, zrewolucjonizujemy onkologię, ale zarazem będzie to zagrożenie dla przemysłu farmaceutycznego, którego zyski zmniejszą się drastycznie jeśli ludzie zaczną używać tych tanich, bezpiecznych i efektywnych leków.
Medyczna prawda jest oczywista i jasna jak słońce. Z czasem medycyna dojdzie do prawdy. Jak zobaczysz w Trans-skórnej Terapii Magnezem, badania pokazały, że chlorek magnezu jest mistrzem wagi ciężkiej medycznego świata, zdolnym ocalać życia w kryzysowych sytuacjach, a w połączeniu z innymi podstawowymi substancjami odżywczymi stworzonymi na potrzeby medycyny, są one odpowiedzią jakiej szukamy, jeśli chodzi o ochronę siebie i naszych bliskich przed otaczającymi nas toksynami.
Mark Sircus
Komentarz – WALTERA LASTA
Zwiększaj poziom przyjmowanego jodu cały czas monitorując swoje zdrowie. Według obecnych ostrzeżeń medycznych, jod może tłumić funkcje tarczycy. Jednakże dawka która jest niebezpieczna to około 750 mg jodu, a kropla płynu Lugola ma zaledwie 6.5 mg.
Nasycony roztwór jodku potasu był używany jako awaryjny środek na niedoczynność tarczycy ponieważ wysokie ilości jodku tymczasowo tłumią wydalanie hormonów tarczycy. Dawka to 5 kropli nasyconego roztworu jodku potasu z 250 mg jodu w formie jodku trzy razy dziennie. Zalecana dawka chroniąca tarczycę przed zatruciem radioaktywnym to 100 mg jodu dziennie. Dwie krople nasyconego roztworu jodku potasu lub standardowa 130 mg pigułka mogą być używane dziennie w wypadkach nuklearnych, aby zablokować wpływ radioaktywnego jodu.
Głównymi przyczynami stłumienia funkcji tarczycy są grzyb Candida, rtęć i fluorek. Do roku 1970 fluorek był przepisywany przez lekarzy jako lekarstwo na stłumienia funkcji tarczycy osobom z nadczynnością tarczycy!
Niektóre symptomy niedoczynności tarczycy to zmęczenie, niedowaga lub nadwaga, zatwardzenie, problem z myśleniem, suchość skóry, niskie ciśnienie kwi, zatrzymywanie płynów, depresja, i zwolnione odruchy. Używanie wysokich dawek suplementów z jodem wymaga obserwacji nadczynności gruczołu tarczycy, czyli objawów takich jak niepokój, bezsenność, nagła utrata wagi, biegunka, szybki puls, wysokie ciśnienie krwi, zaburzenia widzenia.
Suplementy z jodem normalizują nad-aktywną tarczycę, w tym choroby autoimmunologiczne i raka tarczycy. Jednak jeśli nadczynność tarczycy objawia się wolem, dodatkowa dawka jodyny może początkowo spowodować nadmierną stymulację. Aby unormować wielkość tarczycy i jej funkcje dawka jodu powinna być zwiększana stopniowo i tymczasowo zmniejszana, jeśli zajdzie nadmierna stymulacja, a po jakimś czasie znowu zwiększana.
Innym problemem jest fakt, że jod stymuluje serce i jeśli używasz leków na tarczycę lub innych stymulantów, twoje serce może nie wytrzymać i możesz mieć palpitacje. 

W tym wypadku zredukuj leki, aby pozbyć się tego problemu.
Z mojego doświadczenia wynika że największą korzyścią z przyjmowania dużej ilości jodu jest jego efektywność w zabijaniu grzyba Candida oraz innych grzybów i mikrobów. To może być też przyczyną jego efektywności w przypadku raka piersi i tworzenia cyst w piersiach, jajnikach i macicy.

 Sekretem sukcesu jodu może być też fakt, ze jod i grzyby lubią się sytuować w membranach śluzowych. Jod utrzymuje je w zdrowiu, co pomaga przezwyciężyć choroby autoimmunologiczne, problemy z zatokami, astmą, rakiem płuc i innymi problemami z płucami, oraz choroby jelit w tym zapalenia i nowotwory.
 Badania pokazują, że najlepszy suplement jodu to ten zawierający jod molekularny, który preferuje tkanka piersi.
Najczęstsze użycie jodu jako środka odkażającego to 4 x 6 na 8 kropli lub 3 x 10 kropli roztworu Lugola przez 3 tygodnie, patrz: Ostateczne Oczyszczenie(Ultimate Cleanse).
 Ostatnio wydano zakaz sprzedaży większej ilości płynu Lugola niż 30 ml, ale w Stanach może nadal kupić Iodoral (tabletki z jodem) i 2 % roztwór jodu i spożyć 5 razy więcej kropli niż w przypadku płynu Lugola, ale upewnij się, że używasz roztworu jodu w wodzie, a nie alkoholu. Iosol, jodek jodu/amonu jest lekarstwem, które posiada 1.8 mg jodu/jodku w kropli.
W Australii nie wolno używać płynu Lugola, ani innych podobnych roztworów jodu jako lekarstw. Można jednak nadal kupić roztwór Lugola do akwarium i oczyszczania wody, patrz: http://www.strideintohealth.com.
Możesz monitorować swoje funkcje tarczycy poprzez sprawdzanie temperatury przed wstaniem z łóżka rano. Mierzenie jej pod językiem daje lepsze wyniki niż pod pachą. 

Kobiety przed menopauzą powinny mierzyć ją w pierwszej połowie cyklu przed owulacją, a najlepiej w pierwszym tygodniu po rozpoczęciu miesiączki. Temperatura powinna wynosić 36,5 stopnia Celsiusza lub wyżej, inaczej możemy podejrzewać nad-aktywność tarczycy. 
Inną możliwością przyczyny podniesionej temperatury jest oczywiście także np. infekcja lub proces leczenia.
Inny doskonały artykuł który polecam to „Jod dla Zdrowia” autorstwa Donalda Millera. Paragraf z niego brzmi:
„Więcej niż 4,000 pacjentów w tym projekcie przyjmuje jod codziennie w dawkach od 12,5 do 50 mg; a diabetycy nawet do 100 mg. Naukowcy odkryli, że jod odwraca skutki mastopatii, cukrzycy (pacjenci wymagają mniej insuliny), oraz chorób tarczycy (również po pewnym czasie przyjmujących mniej lekarstw), i powoduje zanik fibromalgii. Ustępują również migreny. 
 Parafrazujac dr Szent-Györgi, te badania nie mówią jednoznacznie jak działa jod, ale na pewno działa on pozytywnie.”


Źródło: http://www.health-science-spirit.com

Tłumaczenie: BladyMamut

***************************************************************************************************


oto przykład jeszcze jednego zastosowania jodu:
     








Jod jest silnym środkiem antyseptycznym stosowanym do odkażania skóry nieuszkodzonej. Działa bakteriobójczo, grzybobójczo i wirusobójczo, drażni tkanki, wywołuje powierzchniową nekrozę (martwicę) posmarowanej tkanki. 

Dawniej drażniące działanie jodu wykorzystywano do polepszenia ukrwienia skóry i tkanki podskórnej, co przyśpieszało resorpcję wysięków zapalnych (skórę nad wysiękiem pędzlowano jodyną kilka razy dz.). 
Jod jest stosowany do obecnych czasów w formie 3-10% roztworu w 70% lub 95% alkoholu etylowym (Solutio Iodi Spirituosa – jodyna; synonimTinctura Iodi, nalewka jodowa). 
Jod reaguje z grupami aminowymi białek, hamując ich aktywność. 
Wyzwala również tlen z roztworów wodnych co uzupełnia działanie odkażające. Roztwory alkoholowe jodu denaturują białka strukturalne i enzymatyczne bakterii i grzybów. 7% roztwór jodu w alkoholu zabija bakterie w ciągu 15 sekund. 
Bezpośrednio na ranę można stosować wodne roztwory jodu w jodku potasu – płyn Lugola - Solutio Ioidi Lugoli (Solutio iodi aquosa Lugoli) lub wodny roztwór jodyny (1-2% roztwór).

W celu całkowitego rozpuszczenia jodu pierwiastkowego w roztworach alkoholowych i wodnych dodaje się jodek potasu: w jodynie: 3 część jodu metalicznego + 1 część jodku potasu + 90 cz. spirytusu + 6 części wody destylowanej;

 płyn Lugola: jod metaliczny 1 cz. + jodek potasu 2 cz. + woda destylowana 97 części.
Płyn Lugola oraz jodynę można zażywać doustnie (dawniej często, obecnie sporadycznie) przy niedoborze jodu, w nieżycie oskrzeli, przy suchym kaszlu, przy miażdżycy i w chorobie wieńcowej. 
Jod przyśpiesza przemianę materii, nasilając przemiany kataboliczne (rozkładu) w ustroju (za pośrednictwem hormonów tarczycy – trijodotyroniny u tyroksyny).

 Doustnie można zażywać 2-3 razy dz. 5-10 kropli jodyny lub 5-10 kropli płynu Lugola (w mleku z miodem). 
W razie skażenia promieniotwórczego zaleca się przyjęcie preparatu jodu.

W celu odkażenia skóry – przemyć jodyną lub płynem Lugola (pędzlowanie, przemycie gazikiem sterylnym nasączonym preparatem). 
Nie stosować w stanie nierozcieńczonym bezpośrednio na rany i oparzenia. 
W formie nierozcieńczonej nadaje się do odkażania jedynie okolic ran, oparzeń oraz skóry nieuszkodzonej.
W handlu dostępna jest jodyna i płyn Lugola (Aflopa, Cefarm, Gemi, Vis, Coel, Farmina) bez recepty – butelki po 10, 20 i 100 g oraz jodyna w ampułkach – 1 ml.

Związek kompleksowy jodu z polimerem poliwinylopirolidonu jest łatwo rozpuszczalny w wodzie, wykazuje przedłużone działanie antyspetyczne i nie drażni błon śluzowych oraz skóry. Nie niszczy instrumentów medycznych. 
Znany jest pod międzynarodową nazwą Povidone-Iodine. Niszczy bakterie, wirusy, grzyby. Stosowany do odkażania skóry, błon śluzowych oraz sprzętu medycznego. Może być używany do przepłukiwania dróg płciowych i jamy ustnej. Rozcieńczać przed użyciem wodą w stosunku 1:8 lub 1:10.



źródło:
Doktor Różański o jodzie: 
http://www.luskiewnik.eu/antisepticum.htm 




***************************************************************************************************





  Niebezpieczne plomby amalgamatowe













Jeżeli  masz amalgamatowe plomby ,koniecznie musisz to zobaczyć:


Krótki wywiad w niemieckiej telewizji SWR z doktorem Joachimem Mutter na temat plomb amalgamatowych .
Mutter pracuje w Instytucie Medycyny Środowiska na Uniwersytecie we Freiburgu i wydał książkę poświęconą amalgamatom i ich oddziaływaniu  na ludzkie zdrowie.
W filmie odpowiada on na pytania widzów.




***









Miliony osób mają wypełnienia amalgamatowe w zębach.
Amalgamat stomatologiczny w 50% składa się z rtęci,wysoce toksycznego metalu.
Opary rtęci wydostają się z plomb,co prowadzi do zatrucia.
Zatrucie rtęcią może powodować zmęczenie,migreny,depresję ,raka,
utratę pamięci ,autyzm, ADHD, choroby autoimmunologiczne,
cukrzycę,bezsenność, bóle żołądka,artretyzm,astmę,alergię ,bezpłodność , itd.







Komentarze

  1. Od lat współpracuję z www.pompy-pomorze.pl- znacie? Podobno mają doskonałe pompy głębinowe. i jestem bardzo zadowolony. Firma godna polecenia.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Znaczenie jodu dla zachowania dobrego stanu zdrowia

Płyn Lugola

Niemożliwe / The Impossible (2012)